luni, 1 decembrie 2008

Cum ii afecteaza pe copii violenta ?


Efectele violentei sunt profunde, si ele sunt atat imediate, cat si de durata. Intrucat se cunosc foarte bine consecintele asupra sanatatii fizice, acestea fiind pe larg explicate in mai toate articolele despre violenta, voi insista asupra efectelor asupra sanatatii mentale, intrucat acestea sunt frecvent puse –asa cum am mai spus- pe un plan secundar.
Violenta, in spectrul larg al formelor sub care se regaseste, genereaza stari psihologice negative cum ar fi: depresia, frica, anxietatea, respect de sine scazut, tulburari de nutritie si somn, sentiment de rusine si culpabilitate, fobii, accese de panica, s.a. Consecintele violentei pot persista timp indelungat dupa consumarea actului de violenta propriu-zis, iar repercursiunile in timp al diferitelor si multiplelor episoade de violenta sunt cumulative. Cu cat violenta este mai grava, cu atat impactul asupra sanatatii fizice sau psihologice sunt mai profunde. Copiii care cresc in familii violente dezvolta comportamente si o conditie fizica ce-i face usor de recunoscut. Ei prezinta -de regula-unele din aspectele enumerate mai jos:

Probleme fizice, boli inexplicabile, expusi la accidente in casa si in afara casei, dezvoltare fizica mai lenta;
Probleme emotionale si mentale: anxietate marita, sentiment de culpabilitate, frica de abandon, izolare, manie, frica de raniri si moarte;
Probleme psihologice: neincredere in sine, depresie, comparare cu viata mai fericita a colegilor;
Probleme de comportament: agresivitate sau pasivitate la agresiunile celorlalti, probleme cu somnul, enurezie, batai, fuga de acasa, sarcini la varste mici, relatii pentru a scapa de acasa, mutilare, consum de droguri si alcool, comportament defensiv cu minciuna;
Probleme de interactivitate sociala si in a-si face prieteni;
Probleme scolare - neincredere, eliminare, schimbari bruste in performantele scolare, lipsa de
concentrare, lipsa de maniere sociale;
Identificare cu eroi negativi.


Un lucru mai putin luat in considerare pana acum este faptul ca in randul tinerilor a crescut fenomenul sinuciderii, a tentativelor de suicid si ca pe primul loc in randul cauzelor se afla climatul familial deteriorat si slaba comunicare in cadrul familiei. Orice forma de violenta asupra copilului poate conduce la inducerea unei stari de teama, anxietate, furie, fobii, a sentimentului de vinovatie, jena, senzatie de insecuritate. Acestea pot conduce la:
depresii,
scaderea stimei de sine,
amintiri obsesive,
neincredere in propria persoana,
anxietate conjuncturala (determinata de persoane, situatii, evenimente ce au caracterizat situatia de abuz),
disfunctii sexuale (hipersexualitate sau respingerea actului sexual, pedofilie, homosexualitate).

Violenta are si o serie de efecte sociale deosebit de importante:
impulsivitatea, dificultatile adaptative de comunicare si relationare, de respectare a normelor sociale;
comportamente antisociale, comportamentul adictiv (consum exagerat de alcool, droguri);
aderarea la grupuri delinctogene si implicarea in acte criminogene;
neincrederea in ceilalti, tulburarile de integrare profesionala;
dificultatile in construirea unui cuplu stabil si a unei familii s.a.
Toate acestea il transforma pe individ intr-un parinte violent care, la randul lui, se va purta violent cu proprii lui copii si cu ceilalti din viata lui.


Expunerea la violenta poate avea efecte semnificative asupra copiilor pe parcursul dezvoltarii lor si influenteaza modul in care acestia isi vor forma relatiile cu cei din jur atat in copilarie , cat si in adolescenta, la unii chiar si in tinerete.

Niciun comentariu: